Waarom geld wisselen

Waarom geld wisselen? Bent u van plan om geld te wisselen, of bent u benieuwd waarom u dat zou doen? Houd er rekening mee dat we in Nederland met de euro betalen, maar dat dit buiten Europa niet het geval is? Ook binnen Europa betalen we bijvoorbeeld in Engeland en Zwitserland met andere munteenheden. Het is in bepaalde gevallen van belang om geld te wisselen, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat, u in een andere valuta wilt sparen of u wilt gaan handelen in de verschillende munteenheden.

Vakantie naar het buitenland

Op het moment dat u een vakantie naar het buitenland gaat maken dient u er rekening mee te houden dat het daar wellicht niet mogelijk is om met euro’s te betalen. Gaat u bijvoorbeeld een reis naar Amerika maken, of rondreizen over de wereld? Dan moet u geld wisselen. Dat is op zich niet moeilijk, aangezien men aan de hand van de wisselkoers zal bepalen hoeveel dollars u krijgt voor uw euro’s. Houd er echter rekening mee dat de koers kan schommelen, waardoor u op verschillende momenten verschillende hoeveelheden dollars zal ontvangen voor de euro’s die u inlevert.

Sparen in andere valuta

U kunt daarnaast geld wisselen om in een andere valuta te sparen, bijvoorbeeld wanneer u het idee heeft dat de euro aan waarde zal gaan verliezen. Merkt u dat de inflatie op begint te lopen en wilt u ervoor zorgen dat uw geld in ieder geval niet minder waard zal worden? Dan is het verstandig om (een deel van) uw spaargeld weg te zetten in een andere valuta. Open bijvoorbeeld een rekening in dollars, of een rekening waarbij u gebruik maakt van de Zwitserse munteenheid. Houd er rekening mee dat er ook in die landen inflatie kan ontstaan.

Handelen in valuta

Tenslotte kunt u geld wisselen om te handelen in de verschillende valuta. Houd er rekening me dat dit meer bedoeld is voor op de korte termijn. Koop vandaag bijvoorbeeld dollars tegen een wisselkoers van €0,79, om deze vervolgens weer te verkopen op het moment dat de wisselkoers stijgt naar €0,85. Indien u €10.000 had ingezet kunt u daar zomaar een paar honderd euro mee verdienen. Bij het online handelen maakt men graag gebruik van ‘leverage’, waardoor u het geld wisselen met veel grotere bedragen uit kunt voeren (tot 400x uw inleg) en er gemakkelijk geld aan te verdienen valt.